Puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo SAK:n olevan valmis yhteiskuntasopimuksen rakentamiseen. Hänen mukaansa sitä ei kuitenkaan saa repiä vain työntekijän selkänahasta.

– Yhteiskuntasopimuksen on oltava tasapainoinen kokonaisuus toimia, joissa yhdistyvät sopivalla tavalla jousto ja turva, Lyly painotti vappupuheessaan Tampereella.

Parhaimmillaan yhteiskuntasopimus on SAK:n näkökulmasta kokonaisuus, jossa järjestön tavoitteet toteutuvat niin itse sopimuksessa kuin hallitusohjelmassa.

– Mutta toisessa äärilaidassa yhteiskuntasopimuksesta voi tulla lyömäase meitä vastaan. Jos sitä ei synny, SAK:sta tehdään helposti syntipukki, Lyly sanoo.

SAK:n mukaan on välttämätöntä, että kaikkia tulevia hallituksen ja järjestöjen toimia katsotaan työllisyyssilmälasien läpi.

Järjestö esittää yhteiskuntasopimukseen yhteensä yli viittäkymmentä toimenpidettä, muun muassa työelämän laadun ja tuottavuuden yhtäaikaista parantamista, verotuksen kannustavuuden lisäämistä, työttömyysturvan joustavoittamista työntekijän näkökulmasta sekä pienituloisten kannustinloukkujen purkamista.

– Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa hallitusohjelmaa ja yhteiskuntasopimusta tehtäessä arvojen pitäisi nousta merkittävään asemaan. Kun oikeastaan vain niukkuutta on jaossa, arvopohjan pitää olla oikeudenmukaisuudessa ja heikomman puolella olemisessa, Lyly toteaa.

Lauri Lylyn koko puhe